Als elke minuut telt

Fernando in 't Veld Column, Nieuws

Als elke minuut telt

‘Hartfalen overkomt mij of mijn naasten niet’. Totdat je er zelf mee te maken. Dan zijn we dankbaar als er iemand in de buurt is die adequaat kan optreden, zeker omdat op dat moment elke minuut telt. Als een dokter of ziekenwagen, politie- of brandweerauto met AED er niet op tijd bij kan zijn, dan is het heel belangrijk dat er een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de buurt is én iemand die dit apparaat kan bedienen. Zo kán het hartritme herstellen. Dit kan levens redden. Elke jaar krijgen circa honderd Ridderkerkers last van hartfalen. Bijna zeventig worden er opgenomen in ziekenhuizen. Een AED kan het verschil maken tussen leven en dood. Bij een reanimatie met een AED heb je aanzienlijk meer kans om te overleven.

Wat is er en wat komen we tekort?

Volgens HartslagNU – een landelijk platform voor burgerhulpverlening bij hartstilstand – zouden er in Ridderkerk circa vijftig AED’s permanent beschikbaar moeten zijn. In onze gemeente is er maar één die volledig aan die voorwaarden voldoet, de rest is o.a. door sluitingstijden of ondeugdelijk onderhoud te beperkt inzetbaar. Ook het aantal centraal geregistreerde en kwalificeerde burgerhulpverleners blijft ver onder de maat. Kortom: er valt veel te verbeteren. Het MBR heeft de gemeente geadviseerd om de situatie beter in kaart te brengen en het voorzieningenniveau naar een hoger niveau te tillen, bijvoorbeeld door de regie in handen te stellen van HartslagNU. In dit geval kan via een app direct inzicht worden geven in direct bereikbare AED’s en gekwlificeerde hulpverleners. En als je in een noodgeval 112 belt, zetten zij meteen door naar HartslagNU. Samenwerken met HartslagNu is ook heel interessant voor sponsors, bedrijven, instellingen, appartementsgebouwen en particulieren. Samen kunnen we meer.

Meedoen met het MBR?

Het maatschappelijk burgerplatform Ridderkerk is van en voor de Ridderkerkers. Wij zijn onafhankelijk, betrokken, bevlogen en bedreven. Wij zetten ons in om de stem van de Ridderkerkers te vertolken over alles wat van belang is in het sociale domein zoals de jeugdzorg, de buurt, welzijn en gezondheid, arbeid en inkomen. Met en voor elkaar. We hebben een afspraak met de gemeente dat we gevraagd en ongevraagd adviezen kunnen uitbrengen. Als je het AED-advies wilt opvragen, of als je inhoudelijke wilt meedenken en/of als je praktisch wilt meedoen met de opbouw van de organisatie, neem dan contact op met frans.velders@kpnmail.nl.